Nieuws
Meer tijd in een groene omgeving doorbrengen kan helpen tegen een najaarsdip. Naar schatting ervaart een miljoen Nederlanders in meer of mindere mate de herfstblues. Wat zijn de heilzame effecten van de natuur?
Herfstkleuren, woeste wolkenluchten, veranderende silhouetten: de natuur maakt een prachtige metamorfose door in de herfst. Maar niet iedereen ziet daar de schoonheid van in. Vooral bij het ingaan van de wintertijd worden sommige mensen neerslachtiger. Gebrek aan licht is vaak een van de oorzaken. In de herfst en winter zijn de dagen korter en neemt de lichtsterkte van de zon af. Dit heeft een ontregelend effect op onze biologische klok. Daardoor kan ook de productie van bepaalde hormonen, zoals melatonine en serotonine, in het lichaam verstoord raken. Een gevolg daarvan kan zijn dat je je lusteloos en prikkelbaar voelt, minder energie hebt en niet lekker in je vel zit.
Meestal gaat zo’n najaarsdip vanzelf over als het lente wordt en er weer meer licht is. Tot die tijd kun je je natuurlijk binnenshuis opsluiten, met als excuus dat het buiten slecht weer is. Maar binnen blijven versterkt de sombere gevoelens alleen maar, weet wandelcoach en mindfulnesstrainer Daphne van Damme: “Een wandeling in de buitenlucht helpt om even afstand te nemen van je gedachten of spanningsklachten. Je krijgt bovendien meer daglicht dan wanneer je binnen zou blijven.” Volgens Daphne verlopen gesprekken in de natuur vaak ook anders dan wanneer je die binnen voert. “Ik begin een wandeling altijd met mindfulness-oefeningen, waardoor bewuste aandacht ontstaat voor wat er is in jezelf en om je heen. De natuur helpt daar echt bij, en geeft bovendien letterlijk ruimte.”