We verkopen alleen vastgoed dat niet meer bijdraagt aan de realisatie van onze doelstellingen. Voor gebouwen zoals boswachterswoningen of bedrijfspanden die we niet meer nodig hebben, iets wat heel soms gebeurt, gaan we op zoek naar nieuwe gebruikers. De verkoop gaat via een makelaar en de ondergrond wordt in principe in erfpacht uitgegeven. Daarnaast verkopen we soms losse percelen (agrarische) grond. We zoeken ook af en toe ondernemers voor een horecalocatie of voor de duurzame exploitatie van bijvoorbeeld een monument, zodat het behouden kan blijven.
Staatsbosbeheer verpacht circa 40.000 hectare natuurgrond aan zo’n 3.000 boeren voor agrarisch medegebruik. Dit gaat alleen over geliberaliseerde pacht. Boeren kunnen hier beperkt maaien en hun vee laten grazen en beheren zo het gebied. Uiteraard staat ook in deze gebieden de biodiversiteit bovenaan. Wij streven er naar zo veel mogelijk met natuurinclusieve boeren samen te werken.
Staatsbosbeheer geeft, als overheidsorganisatie, vastgoed in beginsel alleen uit via een openbare procedure. Maar in uitzonderingsgevallen doen we dat ook onderhands: wanneer bij voorbaat vaststaat dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de overeenkomst. Dit voornemen met de motivering ervan maken we vooraf bekend via deze website.