Nieuws

Broedseizoen start: gun dieren de rust om hun jongen groot te brengen

  • 15 maart 2024
  • Recreatie
  • Leestijd 2 minuten

In de lente zijn dieren druk bezig met paren, baren en broeden. Ze zijn dan extra kwetsbaar en hebben al hun energie nodig om hun jongen groot te brengen. Daarom vragen de boswachters om de natuur en de dieren die er leven een handje te helpen en de regels te respecteren. Dus blijf op de paden, houd je hond aan de lijn én dichtbij en neem afval mee naar huis.

Edelhert met kalf
Samen kunnen we ervoor zorgen dat dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben.
Boswachter Claudia Hertzer

Voortplanting

Voor de natuur is de lente misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. De temperatuur stijgt en dieren starten met de voorbereidingen van de voortplanting. Tijdens deze maanden worden er partners gezocht, eieren uitgebroed en talloze dieren geboren. Het is een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Boswachter Claudia Hertzer: “De nachtzwaluw komt helemaal uit Afrika om hier op de heide te broeden. Ze broeden op de grond, op open plekken. Zolang bezoekers op de paden blijven, blijft de nachtzwaluw op het nest. Daarom is het zo belangrijk om je te houden aan de huisregels van het natuurgebied. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben’’.

Impact van recreatie

We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking. Daarom is het van extra groot belang dat mensen die te gast zijn in natuurgebieden zich ervan bewust zijn wat hun impact van hun gedrag is op de natuur en de dieren zie zich in dit seizoen voortplanten. Als bezoekers zich aan de regels houden door op de paden te blijven, hun afval mee naar huis te nemen en hun hond aangelijnd te houden, helpen ze om van dit broedseizoen een succes te maken.

Campagne

De Kraamkamercampagne loopt van 15 maart tot 15 juli en is een initiatief van de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer met steun van diverse gemeenten, provincies en recreatieschappen.

Voor het laatste Kraamkamernieuws werken we samen met Nature Today.

Meer over dit onderwerp