Nieuws

Expositie 125 jaar Staatsbosbeheer

  • 13 juni 2024
  • Bosbeheer
  • Leestijd 1 minuut

Tot 2 december 2024 is de expositie 125 jaar Staatsbosbeheer open. Onze rijke geschiedenis op het gebied van bosbeheer staat hierin centraal. De expositie bevat een schat aan kennis, oude bosbouwwerktuigen, feiten en filmpjes van onze boswachters. Neem een duik in ons verleden en kom meer te weten over bomen, bossen en de werkzaamheden van de boswachter door de jaren heen. De expositie is – tijdens kantooruren - vrij toegankelijk en bevindt zich op de begane grond en de 1e verdieping van het hoofdkantoor van Staatsbosbeheer, Smallepad 5 in Amersfoort.

125 jaar

Dit jaar bestaat Staatsbosbeheer 125 jaar en dat vieren we tijdens het Jaar van het Bos in 2024. Speciaal voor ons jubileumjaar hebben we de expositie Van boom tot bos ingericht op het hoofdkantoor in Amersfoort.
Het bosbeheer staat centraal in deze expositie die een schat aan kennis, oude bosbouwwerktuigen, feiten en filmpjes over boswachters bevat. Neem een duik in het verleden en kom meer te weten over bomen, bossen en de werkzaamheden van de boswachter door de jaren heen.

Bijzonder materiaal

De expositie is samengesteld met materiaal uit heel Nederland. Veel oud-bosbouwkundig materiaal is bewaard en opgeslagen in de collectie die een aantal jaren terug in bruikleen is gegeven aan het Geldersch Landschap en Kasteelen. Een aantal van deze items is speciaal voor deze expositie weer even uit het depot bij Kasteel Doorwerth gehaald en kun je bewonderen in Amersfoort. Een unieke kans om dit oude materiaal eens te bekijken.

Op de begane grond vind je meerdere grote (bosbouw)werktuigen. We hebben ze verdeeld in ‘zaaien en planten’ en ‘zagen’. In de bibliotheek op de eerste verdieping volg je de ontwikkeling van het bos in de 40 vitrines. Vanaf het planten van een zaadje tot de groei van de boom. Van genieten in het bos tot het beheren door de boswachter. Rode draad is: Beschermen, Beleven en Benutten door de jaren heen.
In elke vitrine vertellen we een verhaal aan de hand van (oude) voorwerpen. Op de borden boven de vitrine vind je, naast een foto uit ons archief en een introductie op het thema, ook een QR-code. Scan de QR-code met je telefoon en ga naar een extra filmpje of website met een bijzonder verhaal.

In de bibliotheek vind je tegen het raam aan een vitrinekast vol informatie over ‘werken bij Staatsbosbeheer’. Zo leggen Staatsbosbeheerders al decennia lang de eed of belofte af en zie je er een loonzakje waarin vroeger het loon werd uitbetaald. Ook kun je de kledingcollectie van de afgelopen 50 jaar bekijken en vind je er producten van Hollands Hout – een product van Staatsbosbeheer.

Gedicht & Lego-boom

In de expositie zijn twee bijzondere cadeaus opgenomen. In de hal van het hoofdkantoor staat een 3-meter hoge Lego-boom. Deze uitvergrote Lego-boom is een onderdeel van een grotere installatie die bewaard is gebleven naar aanleiding van de performance ‘Et in Arcadia Ego Sum’ van beeldend kunstenaar PINK de Thierry. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft speciaal voor deze expositie de boom uit de Rijkscollectie gehaald en geplaatst in de hal.

Tanja ter Brake, Stadsdichter Amersfoort maakte op verzoek van de gemeente Amersfoort het gedicht Waar We Wortelen ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan. Tijdens de opening droeg ze het gedicht voor en werd het overhandigd aan Staatsbosbeheer directeur Sylvo Thijsen. Het gedicht is ook opgenomen in de expositie.

Meer over dit onderwerp