Nieuws

Orchideeën zijn booming

  • 01 juni 2024
  • Flora en fauna
  • Leestijd 2 minuten

Voorjaar: de bloeitijd voor de zo’n 40 soorten orchideeën in Nederland. Dit jaar bloeien ze uitbundiger en massaler dan ooit! Hoe kan dat? We vroegen het de boswachter in Zeeland.

In Zeeland breekt de harlekijn dit jaar alle records; er zijn er maar liefst 90.000 geteld.
Paaltjes en regen Orchideeën zijn goed voor de biodiversiteit. We doen veel om wilde orchideeën te beschermen. Bijvoorbeeld paaltjes neerzetten, zoals hier bij een populatie bergnachtorchis, zodat ze gespaard blijven én kunnen uitbreiden. En verder? Zo laat mogelijk maaien en goede afspraken met pachters maken. Maar er speelt dit jaar nog iets anders: de vele regen. Het was een erg nat voorjaar. Deze rietorchis heeft natte voeten, maar dat maakt hem niet uit. Sterker nog: het is dé reden dat ze dit jaar met zovelen zijn. Sommige soorten halen wel vier keer hun normale aantal.
Harlekijn Planten die profijt hebben van hoge grondwaterstanden komen in veel hogere aantallen tot bloei dan in drogere jaren. En orchideeën worden blij van nattigheid. In Zeeland steelt de harlekijn ieder jaar al de show, maar nu beleven ze een topjaar. Tellingen van 20 jaar geleden kwamen niet verder dan 15.000, maar dit jaar zijn er 90.000 harlekijnen geteld.
Gevlekte orchis Waarom is nattigheid goed voor de orchidee? De plant stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving. Ze hebben een langzame groeicyclus en worden snel weggeconcurreerd door snellere groeiers. Zoals gras of bramen, die het licht afpakken. Door de natte bodem wint de orchidee het vaker van zijn buren. De uitstekende condities voor de orchidee leiden uiteindelijk tot verrassingen: de gevlekte orchis wordt voor het eerst in Zeeland gevonden. Surprise!
Brede orchis Door de warme winter begonnen brede orchissen al in april te bloeien, wel twee weken eerder dan normaal. De bloei is essentieel voor het voortbestaan van de soort, want alleen als ze in het zaad komen, planten ze zich voort. De ontwikkeling van zaadje tot eerste bloei kan trouwens jaren duren.
Bijenorchis Ze bloeien volop in graslanden, bermen, in recreatiegebieden langs het Veerse Meer en op de zeedijken langs de Oosterschelde: bijenorcissen. Deze zuidelijke soort profiteert ook van de warmere winters, vochtige zeewind én van de kalkrijke grond in Zeeland. De bloemen van de bijenorchis lijken sprekend op... een bij, en dat is géén toeval. De plant produceert zelf geen nectar, maar heeft daar een trucje voor. Hun opvallende uiterlijk houdt mannetjesbijen voor de gek. Die denken namelijk dat er een aantrekkelijk vrouwtje op de plant zit. We noemen dit ook wel mimicry.
Groenknolorchis Deze onopvallende groenknolorchis is vanwege haar internationale zeldzaamheid één van de best beschermde plantensoorten in Europa. Belangrijk om te monitoren dus. En dat doen we graag.
Laat orchideeën altijd staan: een foto maken voor thuis is ook mooi. Zo kunnen we blijven genieten van wilde orchideeën én kunnen populaties zich verder ontwikkelen.

Zelf zien

In het voorjaar zijn er een aantal orchideeënexcursies met de boswachter en in mei en juni is de orchideeëntuin in het Gerendal (Limbug) open.

Bekijk de activiteitenkalender