Werk in uitvoering

Essentaksterfte en herplant in de Stadsbossen Almere

Er dreigt een waardevolle inheemse boomsoort uit het Nederlandse landschap te verdwijnen. De es wordt sinds 2010 overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Geen exclusief probleem van Staatsbosbeheer, maar een landelijke calamiteit. Flevoland is veruit de zwaarst getroffen provincie. Omdat aangetaste bomen makkelijk kunnen omvallen, ondernemen we als bosbeheerders nu actie voor de veiligheid van de bosbezoeker en voor de toekomst van het bos. Dus ook in Almere.

Herplant in Almere  

Deze winter zijn er in de gebieden van Staatsbosbeheer in Almere 56.000 nieuwe bomen aangeplant. In het plantseizoen is 21 hectare herplant vooral in het Cirkelbos, het Waterlandsebos rondom De Kemphaan en in het Oostrandpark. Dat is met elkaar een gebied van zo’n veertig voetbalvelden groot. Ook de komende jaren staat grootschalige herplant op het programma van Staatsbosbeheer in Almere.

Vooral gevarieerde aanplant die lang meegaat

Staatsbosbeheer plant verschillende combinaties van twee tot vier inheemse soorten aan die goed bij elkaar passen en lang meegaan met bijvoorbeeld beuk, eik, iep, linde, zwarte noot, walnoot, esdoorn, zoete kers en acacia. Ook zijn er zo’n 2200 snelgroeiende populieren en wilgen aangeplant. 

Vellingen in het Almeerderhout

Door het Almeerderhout lopen zoveel paden langs of door vakken met essen, dat het weghalen van de essen voor de veiligheid van bezoekers de hoogste prioriteit had. Weinig essen waren vitaal genoeg om te laten staan. Ook op plekken wat verder van de paden, waar de bomen spontaan omvallen is het nodig om de essen op te ruimen. Zou Staatsbosbeheer deze vakken, waarin de essen als mikado-stokjes tegen elkaar aan vallen niks doen, dan ontwikkelt zich daar een ruigte van bramen, brandnetel, kleefkruid en bereklauw en geen bos. Om een nieuwe bomen aan kunnen planten, is het nodig eerst de zieke bomen op te ruimen. Door de essen weg te halen kunnen we de komende jaren nieuwe bomen planten. In sommige vakken is verspreid of in ‘coulissen’ wel een klein deel van de essen blijven staan, om de nieuwe aanplant enige beschutting te geven.

Locaties

De bossen en bosstroken in Almere, die beheerd worden door Staatsbosbeheer. Het gaat om de bosgebieden van het Almeerderhout, Buitenhout en Oostrandpark. Tot het Almeerderhout horen ook het Kathedralenbos, Waterlandsebos, Overvaartbos en Cirkelbos.

Planning

In Almere is in de winter van 2018/2019 gestart met 21 hectare herplant. Ook de komende jaren zal er sprake zijn van herplant in de winterperiodes. De herplant gaat meerdere jaren duren.

Aanpak werkzaamheden

Na de kap worden de stammen en takken uitgereden. Om de vele duizenden bomen efficiënt te kunnen planten worden eerst de stronken en takken geklepeld. Daarna kunnen de nieuwe bomen met de plantmachine geplant worden.

Toegankelijkheid

Tijdens de werkzaamheden kunnen paden en wegen tijdelijk zijn afgezet vanwege de veiligheid. Paden zijn soms slecht begaanbaar geworden door het werkverkeer. Na afloop van de boswerkzaamheden worden de paden hersteld.

Toelichting door de boswachter

Wilt u graag meer horen over de werkzaamheden in het bos bij u in de buurt? Op aanvraag zijn voor groepen vanaf 12 deelnemers excursies met de boswachter mogelijk. Voor meer informatie en aanmeldingen: zie contactgegevens op deze pagina.

Meer informatie

Plattegronden locaties essentaksterfte

Stadsbossen Almere

Toon project op kaart
Contact
Meer over dit onderwerp