Hart van Drenthe ligt binnen het Nationaal Park Drentsche Aa. Hier vind je het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Hart van Drenthe is een brongebied, waar de Drentsche Aa en andere beken hun oorsprong vinden.
De mens heeft sterk ingegrepen in het oorspronkelijke landschap. Ooit zijn er veel sloten gegraven om het gebied te ontwateren voor bos en landbouw. De natuur heeft het water juist nodig. Daarom worden nu sloten gedempt om het water langer vast te houden en de ontwikkeling van natuur daar waar mogelijk te herstellen. Ook het bosbeeld verandert geleidelijk, van minder naaldbomen naar meer loofbomen. De rechte en brede paden die ooit zijn aangelegd om hout af te voeren uit de boswachterijen, veranderen in avontuurlijk slingerende paden. Waar het kan, blijven omgewaaide bomen liggen. Boswachter Evert legt in de video uit waarom.
Een dag dwalen zonder iemand tegen te komen, waar kan dat nog. Hier is het nog stil en donker. Satellietbeelden tonen ’s nachts een grote, donkere plek in het Hart van Drenthe. Er is vrijwel geen lichtvervuiling waardoor je hier nog een overweldigende sterrenhemel kunt zien. Het Hart van Drenthe is een fijn gebied om te wandelen en te fietsen. Zowel vanaf de uitkijktoren bij de Holmers als de houten fiets- en wandelbrug in het Grolloërveen heb je een goed uitzicht over het Hart van Drenthe. De wandelroute ‘Wolvenspoor’ brengt je in de verwilderende delen van het gebied.
De uitgestrektheid, rust en de toenemende afwisseling van het landschap zorgen ervoor dat steeds meer flora en fauna zich hier thuis voelen. Dieren die je tegen kunt komen zijn reeën, adders, dassen, boommarters en natuurlijk (roof)vogels. De laatste jaren heeft ook de wolf zich in het gebied gevestigd. De wolf heeft een belangrijke invloed op andere dieren en op de vegetatie. Hart van Drenthe speelt een belangrijke rol als onderzoeksgebied naar het gedrag van de wolf. Benieuwd naar het geluid van wolvengehuil? Beluister hieronder een fragment.