Het water van de Randmeren en de bossen van het Horsterwold komen elkaar op een bijzondere manier tegen, bij stranden en voorlanden. Bij een uitgestrekte buitendijkse zandstrook met strandjes om van de zon te genieten, maar ook met afwisselende stukjes droge en natte natuur waar talloze soorten libellen op af komen. Er zijn zelfs kleine heideveldjes te vinden, iets wat je in Flevoland misschien niet zou verwachten.
Tussen de Gooiseweg, de Bosruiterweg en de Adelaarsweg is een gebied met bos en water in ontwikkeling. Er liggen verschillende wandel- en fietspaden en je kunt er per kano naartoe. Deze Kop van het Horsterwold wordt aangelegd in het kader van het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland. Aan de westzijde is een bijzonder bos aangelegd, het Kroonbos. Het hart is in 2017 door schoolkinderen op Boomfeestdag aangelegd in de vorm van een kroon.
In Flevoland wordt de komende jaren hard gewerkt aan de toekomst van het bos. Nu, na zo’n 35 jaar is een aanzienlijk deel van de populieren aan het eind van hun levenscyclus gekomen. Na de kap van deze bomen wordt er een nieuwe generatie bomen geplant en wordt het bos gevarieerder. Daarnaast is het bos in Nederland, en vooral in Flevoland, getroffen door essentaksterfte, een besmettelijke schimmelziekte waaraan niets te doen is. De essen gaan dood en vallen om. Om dat te voorkomen worden de zieke en dode bomen verwijderd, te beginnen langs wegen en paden. Ook hier zal op de open plekken weer een nieuwe generatie bomen worden geplant. Lees meer over essentaksterfte