Nieuws
Het was nat in Nederland de afgelopen maanden. Kleddernat. Een zegen voor de natuur, klinkt het overal. En dat klopt. Maar té nat is ook niet goed. Niet alleen maken de ondergelopen wandel- en fietspaden het recreanten moeilijk, ook verschillende bomen en insecten kunnen in de problemen komen. Staatsbosbeheerders Martijn Boosten (bosadviseur) en Henk-Jan van der Veen (boswachter ecologie Twente) belichten de voor- en nadelen van de overvloedige regen.
De afgelopen jaren hebben bos en andere natuur meerdere keren geleden onder de droogte. Dat het grondwater nu bijna overal is gestegen, is goed nieuws. “Maar”, zegt Martijn, “in sommige bossen, zoals het Leenderbos, staat het water nu zo hoog, dat de boomwortels onder water staan. Dat kan vooral in laaggelegen bossen tot problemen leiden, omdat de grondwaterstand hier normaal al hoog is en de bomen daardoor vrij ondiep wortelen. Als die situatie te lang duurt, vooral in de groeiperiode, leidt dat tot sterfte van de boomwortels. En dat heeft weer verminderde vitaliteit of het afsterven van de boom zelf tot gevolg. Het verschilt per boomsoort hoe snel dat gebeurt. Elzen en wilgen kunnen daar bijvoorbeeld beter tegen dan beuken en eiken.”
Ook de bodem profiteert in heel Nederland van de neerslag. “Behalve herstel van de grondwaterstand is ook herstel van de hydrologie erg belangrijk. Deze winter en dit voorjaar zien we weer veel kwelwater in onze graslanden,” vertelt Henk-Jan. Maar ook voor de bodem kan te veel regen een negatief effect hebben. Martijn: “Een groot deel van het bodemleven heeft vocht nodig, maar ook zuurstof. Zeker in laag gelegen bossen kan een te hoge grondwaterstand het bodemleven negatief beïnvloeden omdat er tijdelijk zuurstofloze omstandigheden optreden.”